Sosyal Medya

Dünya

Putin Ankara’ya Neden Göz Kırptı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uçak krizinin patlak vermesinden bu yana ilk defa ılımlı üslupta açıklamalar yapması şüphesiz Ankara’ya “Göz kırpma” anlamına geliyor. Peki Putin’in bu yeni tutumunun nedenleri nedir?



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in uçak krizinin patlak vermesinden bu yana ilk defa ılımlı üslupta açıklamalar yapması şüphesiz Ankara’ya “Göz kırpma” anlamına geliyor. Peki Putin’in bu yeni tutumunun nedenleri nedir?

1. Putin’in gerilim düşüren açıklamasında ilk sıradaki etken Türkiye’deki siyasi geliÅŸmeler. GeçtiÄŸimiz kasım ayında Suriye sınırında Su-24 Rus savaÅŸ uçağı vurulduÄŸunda Putin resmen Türk hükümetini suçlamıştı.

Türkiye siyasi yapısı gereÄŸi yürütmenin başı BaÅŸbakan sayıldığı için oklar Ahmet DavutoÄŸlu’na yönelmiÅŸti. Binali Yıldırım’ın baÅŸbakan olmasıyla Rusya’nın suçlamalarında muhatap gördüğü isim siyasi sahneden çekilmiÅŸ oldu. Yeni BaÅŸbakan Binali Yıldırım ise görevi devraldığı ikinci gün, “Rusya ile iliÅŸkilerimizi düzeltmek önemli hedeflerimizden biridir” açıklamasını yapmıştı.

2. Ä°kinci önemli etken Rusya’nın ekonomisiyle ilgili. Türkiye’ye karşı yaptırım ilan eden taraf Rusya olmasına raÄŸmen, kendisi de bundan büyük zarar görmeye devam ediyor. Yüz binlerce Rusya vatandaşı Türkiye’de hesaplı tatil yapmaktan bu yaz vazgeçti. Türkiye’den tarım ürünleri ithalatı bir tarafa Türk giriÅŸimcilerin Rusya piyasasından birer birer çekilmesi Rusya’nın ekonomisini sarsmaya baÅŸladı.

3. Üçüncü önemli etken iki ülke arasındaki mega projeler. Bunların başında Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu geliyor. Türkiye, santral konusunu sürüncemede tuturak Rusya’ya her gün para kaybettiriyor. Rusya’nın Karadeniz geçiÅŸli doÄŸalgaz boru hattı “Türk Akımı” veya Bulgaristan geçiÅŸli “Güney Akımı” da öyle. Yunanistan ile doÄŸalgazda anlaÅŸan Rusya, ÅŸimdi ‘Buraya gazı nasıl getirebilirim’ derdinde. Türkiye olmadan bu projenin iÅŸlemesi de çok zor. Rusya’nın ise bir an önce enerji kaynakları ihracatını arttırarak bütçesini dengelemesi gerekli. Putin, Karadeniz geçiÅŸli boru hattı konusunda boÅŸuna “Güvence verilsin, herkesle çalışmaya hazırız” demedi.

 

Kaynak : Hürriyet / Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.